Als de terugreis is begonnen - Reisverslag uit Lima, Peru van Lieke Dijk - WaarBenJij.nu Als de terugreis is begonnen - Reisverslag uit Lima, Peru van Lieke Dijk - WaarBenJij.nu

Als de terugreis is begonnen

Blijf op de hoogte en volg Lieke

10 April 2015 | Peru, Lima

"Forever young, I want to be forever young. Do you really want to live forever? Forever.." Klinkt het in de ochtend wanneer ik onderweg ben naar Lima voor mijn laatste nachtje in Peru. Morgen neem ik weer het vliegtuig naar NL... De busrit duurt nu maar liefst 22 uur..

Normaal heb je geen muziek in de reisbussen, laat staan eentje met deze goeie bass. En voor het eerst ook geen salsamuziek maar Amerikaanse muziek. Britney Spears volgt met "I'm not any women".

De bus rijdt door Nasca (waar de lijnen op de bergen zijn gezet, honderden jaren geleden). Ik kijk nog een uurtje gefocust uit het raam of ik deze bezienswaardigheid kan meepikken.

"I wanna go where love is. I want you to show me."
Ik voel de laatste spartelingen van een heerlijk vrij reisgevoel en zit zachtjes mee te zingen.

Phill Collins, Michael Jackson, Tina Turner, Queen, ABBA... Alle klassiekers komen voorbij. :)
Ondertussen staar ik uit het raam naar de uitgedroogde bergen, waar ik overigens geen enkele Nasca-lijn zie.

"bad boys, bad boys, what your gonna do, what you gonna do, when they come for you".
Voor mijn ogen komen de dingen die ik deze maand gezien heb. Arequipa de witte stad, aardbevingen, besneeuwde bergen, jungle, Machu Picchu, bus in - bus uit, tas inpakken - tas uitpakken, grote markten bezoeken, bedelende mensen de appel in mijn tas geven, hoge bergen en uitgestrekte landschappen. "Hello you fool, I love you!"

Ik hike in gedachten opnieuw richting de Salkantayberg met 'de Puma's' (zoals onze groep heette). Hoe zou het met iedereen zijn? De helft was allang thuis. De andere helft maakte een reis van meer dan een half jaar.

"Lets talk About sex baby!" Sommige 'Puma's' zitten zelfs in Nieuw Zeeland, andere in Argentinië. " ha-ha-ha-ha Staying alive, Staying alive"

Ondertussen komt er een ontbijten voorbij. 3x raden: kip met rijst!! ;)

"I want to break free!"
Beetje verdrietig wordt ik ervan dat ik naar huis ga. Ik had best wel graag door naar Chili gewild (ik roep ook al mijn hele leven dat ik daar naartoe wil). En naar Equador.. Het vliegtuig pakken naar India, Cambodja..
Direct vind ik die gedachten ook erg verwend; ik heb net een maand heerlijk gereisd, ik kan er als het goed is weer een jaar tegenaan op mijn nieuwe baan. ;)
"Don't you want me baby. Don't you want me oooooh."

Ik kijk nog steeds uit het raam, al kluivend aan mijn stukje kip. Nog steeds razen de geweldige landschappen aan me voorbij. Ik besluit daar nog maar extra van te genieten! :)

Reizen:
• Vrijheid - Blijheid!
• Soms afpingelen en soms afgezet worden
• In ieder dorpje een andere specialiteit proeven (van Pisco-Sauer tot het achteraf horen dat je Lama gegeten hebt)
• Je verbazen over hoe mooi de wereld kan zijn, of juist hoe hard en oneerlijk.
• Veel wachten (pech onderweg, de kip die op het menu staat maar nog gevangen moet worden, het Boliviaans 'uurtje', etc.)
• De inhoud van je backpack meer waarderen dan wat dan ook. Sommige spullen zijn echt HEILIG.
• Gelukkig zijn met een hemel vol sterren in de Andes of de woestijn.
• Veel leuke, interessante mensen ontmoeten, waarmee je (sneller dan in het normale leven) dingen van je leven deelt/beleeft en ze vervolgens weer gedag zeggen om ze (in de meeste gevallen) nooit meer te zien..
• Dagelijks kip met rijst eten
• Met open mond kijken naar natuur- 'wonderen' als zoutvlakten, rode meren en besneeuwde bergen in de woestijn, etc.
• Op de grond slapen en soms plots in een paradijselijk hostel terecht komen
• Telkens de weg zoeken, accommodatie zoeken, eten zoeken (lang leve TripAdvisor)
• Afzien en naar hoogtepunten leven
• De taal proberen te leren en eindeloos jezelf afvragen waarom je thuis niet effe een online cursus gedaan hebt voor ten minste de basiscommunicatie (waar is het toilet, hebt u een douche met WARM water, etc.)
• Over warm water gesproken; ongeveer 80% van de hostels geeft aan 'warm' water te hebben, helaas lijkt niet iedereen een goed werkende inwendige thermostaat te hebben... (+ het feit dat de miniboiler met electriciteitsdraadjes bóven de douchekop hangt: ik ben meerdere malen bijna geëlektrocuteerd!!)
• Dit geld evenmin voor WIFI... "Jahoor dat hebben we!" .. *vraagt naar de code* .. "De code..??"
• Flexibel zijn (want zo als de NS geregeld is, is het vrijwel nooit! ;) Mijn langste vertraging bedroeg 6uur na een rit die al 12 uur duurde.. -__- )
• Iedere dag tal nieuwe uitdagingen en ervaringen
• Je verbazen over andere leefgewoonten en culturen (en soms met jezelf afspreken dat je andere gewoonten thuis ook gaat volhouden... Wat natuurlijk nooit zo werkt ;) )
• Iedere dag je reisplanning aanpassen, want die vrijheid heb je!! (Én het gaat nou eenmaal altijd anders. ;) )
• Soms weloverwogen beslissingen nemen, soms lekker naïef en enthousiast. :)
• Niet vergeten je ouders iedere week even te appen dat je nog in leven bent..!! (Er volgen anders lieve maar ongeruste sms'jes van het thuisfront...)
• ...

Bedankt voor het lezen van mijn blog lieve mensen!
Super leuk dat er zoveel mensen betrokken waren bij mijn avonturen. :)

Tot snel in NL! X

• 10 April 2015 - 11:43

Wilma:

Heej Lieke,
    Goede reis terug meid en ik hoor graag snel al je mooie verhalen en foto's!
    xxx

• 10 April 2015 - 12:13

Heidi:

Mooi samengevat Lieke.
    Fijn dat je weer naar huis komt! Maar vooral heel fijn dat je zo'n geweldige reis hebt gehad. Op naar de volgende reis...genieten van de voorpret......dat wordt er een van minstens een half jaar denk ik:)
    liefs, tot morgen Heidi